Mar 31, 2009

neuroscience, valium, vicodin...part2

Cok beter bi haftaydi cemaat-i kafurun. zirh degistirip asli mesgaleme donus ettim. Omru hayatimda, "ula su dersi alayim, surda isime yarar, burda isime yarar" hesap etmedim. artizlikten degil o isleri bilmediimden. burda mevzuumla alakali bi noroloji dersi acildiini duyunca "bu benim ilerde isime yarar, bi chapter cikar" hesapcilii ile ders aldim. beter etti beni...odevlerini cozene kadar omru curuyo ademin.
Iste gecen hafta damar damar ustune bindi. noroloji paperi, "bir hikaye-i sevda" (love story lan iste) cevirisi osmanlicadan, ustune hepsinden muhimi fellowship basvurusu. Sonuncusuna cok bel bagladim, cikarsa galler prensliine talip olucam. okuldan sadece bir kisinin alacai, maasa %50 zam getirecek sukela bi olay yani. zor ama kaz/tavuk denklemi iste.
iste bu ugurda nelerden odun verdim, neleri kacirdim, uygulamali bi sekilde gorelim:
1)uyku: yetismeyince hic bisey gunde 3 saatlik uyku ile yasadim. nasil? sole ama ayri ayri aliosunuz bunlari, aman dieim : a) b-complex vitamin (folic acidli) + buyuk bardak diet kola. geceden aliosun. normalde gazli icecek icmiorum, hele bir ezcacinin icadi coca-cola'yi zinhar icmiorum. sadece ilac muamelesi yaptiim boktan bi sividir nazarimda, ishale&mide gazina iyi gelio. tatbik edin. b)Mocha ihtiva eden  ginsengli enerji icecegi Rockstar, buyuk kutu, hepsi icilecek, soora sabaha kadar rocknroll c)spor salonunda agirlik altina yat (kardio kasmana gerek yok), eve gelince koca kase espresso cekirdekli dondurma...netice hizli metabolizma ve kafein esittir uyku haram. tabi vakitsizlikten haftaortasinda sporu sallamak zorunda kaldim.
2) Das Kultur Fizik: spor yapamiosun haliyle, oncelik sirasinda hemen savsakladiin sey oldugu icin. metabolizma yavasliyor, erkenden uykun geliyor. en beteri testesteron ve buna bagli serotonin dustuu icin, panik ve bunalma emareleri bas gosteriyor (bu ne acaip ve ayip bir fiil imis be yahu).
3) La Vie Sociale: Cuma gunu mesajlar telefona pesi sira gelirken, "ee gitmio muyuz mekana" die yaarken, hepsine "calisiorum gelemem" cevabi veriliyor kaslar kucuk emrah nizaminda. sonra "e sen gelmeyince millet oratadan kayboldu" cevaplari gelince duble kahrolunuor.
4) Une femme tre tre tas: her biri bilardo topu buyukluunde yesil gozler, uzeri arsi alaya degen kirpikler ile sana kirpilirken, akabinde gelen "e sen simdi gelmio musun" sorusuna "olmaz kutuphaneye gitmem lazim" cevabi veriliyor. gun boyu pismanlik, bu cumleyi sarfeden disinin fin/isvec/danish harmani olduu akla gelip quadruple/double duvara kafa cakmayla neticelenior haliyle.
Odevi teslim etmenin huzuru, fellowship gelcek yerden dua esirgenmez mantigi, madde 1'in sebep olduu enerjik vucut ve fakat uyuyan gozler ile surat karmasi halet-i fizikiye, vacadine denen guzellik bir haftadir itina ile saklanan McEwan's ile harmanlanip ogleden sonra uykusuna yatiliyor. bi de disarda yaamur var ki, yemiorum yaninda yatiorum iste.
Vacadine ister istemez, "bir tatli huzur almaya geldik kalamistan" sarkisinin bir ezcaciya duzulen methiye oldugu fikrini akla getiriyor. belki de vacadine kana karisiyor ondandir die dusunurken...zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz


neuroscience, valium, vicodin...

...cocococococoooocaine! uzerime hafif biseyler alip gelicem. bu esnada siz de bu postu isinize geldii gibi yorumlayin .

Mar 24, 2009

bu ne lan?!


emale hesabima girince sag sutunda, yukardaki zikkim cikti.

Bu ne len simdi? tamam fishing deyu bisey var, haberdarim. Hatta diskisi cok pis cikti gecen, beyin kimyasallari uzerine (yavrum detaya girdirmeyin, aar adamim ilgilendiim konulara bi bakin hele) bi online makale okuyorum orda bana "cowboy botu var, kayak botu var abi aliiming?" diye sorup duruo alet. Bilioruz, cakal bunlar. ii de bu nea?!

Bak ecnebi bana nasi yem atio, "belli ki bu culsuz isini savsaklamak icin alamayacagi seylerin fiyatlarina bakan bi sopar, verelim buna ayari" dierek baktiim botlari numarasina kadar onume serio. Simdi deusu ekber gugul, "her turk uc asagi bes yukari budur; sezen dinler, kurana al basar (o kadar bilir zaten), ask sozleri yollar mesaj olarak," gibi bi sonuca, belli ki cuke surelecek zekasi olmayan, hangi pazarlama dehasindan aldiin bu fishing taktigi ile vardin? ha, dunyanin en iyi isyeri?

Sezen Aksu benim kralicem degil, hic olmadi! Bi Neset Ertas, bi Orhan Gencebay olmasi icin daha cok ekmek yemesi lazim. eh o vapuru da sonradan yakalar gibi, du bakalim. siyaseten durusuna sapka cikardiim icin "hadi bakalim kolay gelsin, yandan carkli, boklupusurlu" sarkilarini unutuorum. daha fazla ses cikarmiorum.

Kuran linki Kuran-i Kerim linkinden nie ayri? Kuran-i Mecit linki nie yok o zaman? 2, kuran okucak olsam senden mi link alicam, okuz?

Ask Sozleri diyeni, ben ancak "mese dallari" die uyaririm, saklatmadan once...that's it...

ha unuttum, bi de"more about" var baslikta. Ulan sanki browser'in cache'i sezenle, kuranla, ask sozleri ile doldurmusum da, bi de "more about"i kalmis...ebatini...havle...

Mar 22, 2009

no that's not my name!

degil annem, adim o dolgun dudaklarini birbirine degdirmeden telafuz ettigin sekilde okunmuyor! ecnebi memlekette yasayinca adinin maymuna cevrilerek telafuz edilmesi kacinilmaz bisey. Umursadigim bisey mi? hayir, ben de sizin w'leri duzgun telefuz edemedigim zamanlarda, sizden norvecli misin/alman misin/slav misin/ neboksun? sorularini duyunca sinirlenmek ne kelime kikirdiyordum. Ama siyaseten dogrucu "adini dogru telafuz edememekten korkuyorum, onun icin sana daniel dieim mi?" minvalinden neo-irkci kaytarmaciliklara hiddetleniyorum!
Mesela anarko-punk kardeslerin islettii mekanlarda adimi noktasina, virgulune kadar dogru telafuz ediyorlar, onlari zaten seviyorum. Ama, urban-hip mekanlarda sirada adini yazdirdiginda adini dooru okuyamamayi "aww, sorry, I hope I've pronounced your name correct"  die....ya bana siritmayin! ne var bunda cok mu onemli, bi kiytirik gocmen ismini dooru telafuz etmek? hele o bakislardaki "bak ben senin orijinal amerikali olmamanin bende yarattigi garipligi, adini dogru telafuz etmeye calisiyormus da basaramiyormus  ayagina yatarak ortbas etmeye calisiyorum" bakisi...iyyy...
velhasil kelam, uzun sure bir nickname bulma cabasiyla kastim. ne kadar zormus insanin kendine isim secmesi be yahu. Bob, "what about bob" filminden? olmaz, ev arkadasimin adi bobby. killandirmak icin muhammed, kiskandirmak icin jesus? yok allahsiz durustan odun olur (peh!). Uri! super rus ismi, hastasiyim, bi ihtimal...peki iskoc aksani ila Gerard (jerird die oku, jeraaard die deil) ya da kisasi jerry...mmm belki. Iskoc ismi almam konusunda israr eden bir kisim disi Allister olsun dio ama ona da ben isinamadim. Kisaltmasi Ali, hem cift menseili (alevi iseniz catalli, yani zulfikar die okuyun)? belki...bilemiorum. Netcede noktayi hani su yasli ve ariza, eski-kasa, irkci beyazlar  var ya, hani kizilmiicak kadar sevimli, hah onlara benzeyen biyikli kayak egitmenim koydu:
E: Adin ne?
M:Maskimov...
E: Nasil? hecele bakiim..
M:E-B-E-N-I-N-A-M-I [oldu mu bitanem?!]
E:Ben onu telafuz edemem arkadasim, sana bundan gayri MARK diicem!
M: Mark mi? eee olur, bilmem ki [ben de sana pawel mi desem pust? -- adi paul]
yapisti kaldi bu ad ustume. hayir isin kotu tarafi "Mark, la olm MAAARK, okeye oturcaz gelsene olm" die seslendiklerinde kimseyi iplememem. Alismadik gotte durmayan don hesabi. Mark ne ulan?
Ama az evvel bir daa Trainspotting'i izledim milyonuncu kere (uydu alicisina kaydettim cevirip cevirip izliorum), evet bildiin "Mark Renton" adi hic duymamisim gibi cinladi kulaklarimda. ve evet, iskoc o...
Merak etmeyin, milletin beni Mark diye caarmasina izin vermem. ama sunu anladim, kendi kendine isim koyamazsin, yapamazsin bunu...birileri koyar, cizer senin cerceveni ve dahi facani. yesen de yemesen de bole.
siz su linki oksayin, ben uzerime hafif biseyler alip gelicem...hi-hi ic giciklayici... 

Mar 21, 2009

geldim gelmez olaydim, gordum gormez olaydim


Nerelerdesin kuzum diye hal hatir soranlar oldu...sormasaydiniz keske. ben fiziksel ve zihinsel olarak reset dugmemi yeniden buldum gecen persembe. Unutmustum halbu ki, ara vermistim. Sadece uzaktan takip ediyor, seviniyodum. Ama hafizayi beser, dangalaklik ile malul iste. neden unuttuumu unutmusum megerse. Uzuntusunu kaldiramadigimdan be yavrum.
Galatasaray gozumun onunde hamburg denen faso surusune yenildi, o dakka benim elimden kan, gozumden fer cekildi gitti! Aazimi bicak acmadi, odanin kosesinde konuslandim, sonra ki 3 gun yemek yemedim, dus almadim, bosluga baktim. Bana yemek yedirmeye calisan ev arkadaslarimin gozunde Salvar Davasi final sahnesindeki Sener Sen'den farksizdim (Tabi onlar ne filmi ne de babayi biliolar, yankee onlar). vurdum pilav tabagini devirdim, aazimdekileri tukurdum...
Ben bunu kaldiramiyorum, nice insanin yureginin dayanmayacagi seylere soguk kanlilikla yaklasabildigimden, muhtemelen cok "duygusuz hayvan" balgami tukurulmustur dudaklardan sirtima. Ama galatasaray yenilince 10 yasimda vara yoga aglayan o velete reset ediyorum, gozlerim bugulaniyor. Herkesin beni yanlis anlamaya cok ihtiyac duydugu su gunlerde, iste gardim dusmus karsinizdayim. bedenen ve fiziken tukenmem bu kadar kolaymis ulan...sen ne sahane takimmissin be galatasaray, sen ne guzel bi oyunmussun be futbol.
En cok da su demec koydu: "su kodumun yerinde bi eglencemiz vardi onu da elimizden aldiniz bea"
 

Mar 15, 2009

ah su mimcilik

Neymis bu mimcilik be yahu?! Tabi mesele mustehcen olunca "aman beni sil, sil beni hanim keserciler" mi istersiniz mail atip "kimmis o cemkirdiin bakayim" diye soran disardan takipciler mi? Prensip meselesi bir, muhattap aldigim blog tayfi bellidir, onlarla kinayeli konusursam adlarini hyperlinklerim. Prensip iki, umursamadiim blogcularin, hele bir haklarinda igneleyici konusuyorsam isimlerini zikretmem. gereksiz yere bunu kaldiramayacak insanlarla yuzgoz olmak istemem.
Petunya ve Egzotika'nin tam ziddi belledigim zad (ya da zadlar cunku onlar da kendilerini 2 kisi lanse etmisler) kanlari ile yazmiolar! sebep bu! bi halt yazdiklarini zannedip, bos konusuolar. Tamam itiraf edeyim bi ara takip ettim, ekledim, cikardim, yorum biraktim falan ama soora sitkim siyrildi. Beni yazilarinla etkileyemiyorsan, yavrum, sen bir hicsin. Diyecegim budur, ismini yahut linkini vermem bu blogun, sizin de enerjisinizi bosa harcamanizi istemem.

gozum yasli

Dogru okuyosun kuzum, gozum yasli icim buruk...kayak sezonu dun itibariyle nihayete erdi. yaklasik 2 ay her persembe en az 4 saat afedersiniz it gibi bayirasagi kaydim. ne icin? ben de bilmiyorum, spor olsun die diyelim. bi ara bi sinif arkadasim "ya sahi kayagi icat eden adam ne gibi bir mantikla bu ise baslamis?" diye soruverdi, kalakaldik tabi. 
guzel insanlarla tanistim, teknik falan gelistirdim, cok ilginc ama hicbir isime yaramayacak seyler ogrendim (bkz. 360donedone bayir asagi kaymak). Bi de cocuk isteme yasim gelmis, onu farkettim. kucucuk kiyafetlerinde kaymaya calisan veletlere "oyy, yavruma!" diye sarilmamak icin zor tuttum kendimi dun, belki de son gunun etkisiyle canlandi bu hissiyat bilemiicem. ama boyu kisa kaldii icin liftten inemeyip gerisin geri vadiye, ustelik aglaya aglaya donen 4 yasinda pembe yanakli ve tulumlu kizi ya da citlere takilip kurtulamayan bugulu mavi gozleriyle "pardon, acaba bana yardim edebilir misiniz?" diye utanasikila beni caaran afacani gorduumde benim babalik durtulerim depresti.
merkezden ayrilirken titreyen alt dudagimla, karlara atlayip "baane gitmiicem ulan" diye aalamamak icin kendimi zor tuttum. amma sefillesmisim di mi, dert ettiim meseleye bak... 

Mar 14, 2009

mimcilik deyu bisey varmis...

Blogculuk muessesinin soyle bir olayi var: mim. ben de taze ogrendim. bir mesele vuku buluyor, sen bununla ilgili frontal lobe'un dan mukus saciosun, soora ustune diyosun ki "ya bi de komsu blog bu hususta ne sacmalar, onun merakindayim" linkliosun adini, blogcilik teamulleri cercevesinde uzerine kelam etmen farz oluyor. Sunu belirtmeden gecemiicem, bu mimcilik bana pek hitap etmedi -- facebook'a da kil olmaya basladim, hesabi iptal etmem yakindir. Ama zaten su hayattta sana/bana hitap etmeyen bi cok seyi yapio musun, yapiosun e o zaman?
Mevzu soyle baslamis: anladigim kadariyla isvecte ikamet eden 5posta adli pek guzide bi sahsiyet blog'undan "acaba blogcular hangi blogcularla yiyismek/sevismek" ister diye bizim apartmandan madafaka'nin ziline basmis. o da topu bana atti, gogsumde yumusattim, ahanda sutu cekiyorum:
Petunya ile Egzotikayi tek gecerim! haliyle dangalak bir blog kitlesi bu 2 akilli ve istedikleri gibi yasayan aplalari "la olm siz hakiki misiniz, ben sizi kukupipikukupopoanusanus, ehuehu" den ote gecmeyen yorumlara bogmuslar. 2 ya da tek (ki bu kuvvetle muhtemel) kisi, petunya ve egzotica bende "ya sizinle bi muhabbet harlasak ya..." ile baslayan sorasini burda anlatmiicaim hislerin hasil olmasina sebepler. Ki benim icin "merakta on kaplan gucundedir" derler ki dogrudur...benim merak ettim mi, ugrasir, takip eder, irdeler, durter, dalga gecer, fakat asla durmam. Madafaka'nin verdigi linklerdeki porno emekcileri aplalarim ben de "mehh, iyiymis"den oteye gecmeyen, merak esigimi asmayan, cuksel hislere gebeler salt.
Bi de burda zinhar linkini vermiiceim disiler var ki, onlar beni muhtemelen kendi standartlarinin altinda gordukleri icin yahut sikilhan, ust-orta sinifcik, malenki malchik sekerler olduklarindan muddet yuz vermez, iplemezler. Ha ben de bi muddet daha meraka gark olurum, sardikca sararim (sarmanin kralini da selamon yapar, ilaveten) mutfak/yatak denklemleri ve bilumum "kinky wizard" planlari guder ama sonra "ne lan bu hollanda kralicesi beatrix misin sen bea" tepkisini verir, oyundan cikarim.
Bilmem soylememe gerek var mi, boylelerinin %95'i memleketlim kadinlardir; uzulerek belirtirim ki, "goster oolum amcalara cukunu/kizim dogru oturcu" anne babalarin urunleridirler. Hele bazilari var ki ben de kendilerine "sayin disi kisi bi gelir misiniz, himm tamam simdi siktirip gidebilirsiniz" tepkisini boca etme durtusu uyandirirlar. ben bu naza gelmelerden, "akilliyim ama ah bi turlu o cilgin insan olamiyorum" tavrindan ikrah ettim; "ozgur kadinim, hayat benim hayatim" isyani pratikte guzel, blogda dahi anneni replika edersen o is olmaz ki kuzum! yazi bu, kiskirtacak...onun icin petunya ve egzotika benim icin numero uno'dur! ne yazdiklari degil, nasil yazdiklari cekici olan.
mim ise krali burda: bakalim pembe/siyah ilk 11'den buyuk raki, selamon, meaningful moment peanutbutter,  macabresque neler dokecekler eteklerinden. bi de buyugum metin bey var...kendisi "edepsiz, pic!" diye paylarsa beni, yemin olsun sesimi cikarmam; ama o asude kaleminden kanirtsal kelimeler dokulse, her blogcunun yazisal tenasul hayati ihya olur diye dusunmeden de edemiyorum. 

Mar 11, 2009

aferin cocugum

Bak vatan evladi memleketini ne de guzel temsil ediyor:



Acikliim kisaca: bu o salak yarismalardan biri. norvecli aileler pasifik asyadan yahut afrikadan bi aileyle beraber yasiolar. Konsepti tam bilmiyorum, umrumda da degil acikcasi. ama o sari kus turbonegro/turboneger'den "i got erection" i soyluyor yahu!

Mar 9, 2009

geyikler&lanetler

sunu tisorte bastiralim:

ben gelemiyorum, kolay gelsin!

madafaka deyu biri var, ondan arakladim. yok la, bi de haber mi verajam hacilarken!

Mar 8, 2009

Obama Baskan bi bak hele

Ya Obama Baskan, dediler ki bizim memlekete gidicekmissin, "ozellikle ziyaret etmek istiyor" dediler. Ben derim ki gitme! Yok walla ermeni soykirimi meselesinde yillardir camura yatan, insanina hayvan muamelesi yapan, milleti patirpatir sokakta vuran, nerede El Besir gibi kendi kalibrelerinde adamlar varsa onlarin sirtini sivazlayan musvettelerden ibaret, gecmisinden tirsan, gelecege dair zerre bir fikri olmayan, fasist olamayacak kadar lakayit ama "iktidarsizligindan" futursuzca saga sola saldiran bir devletin insan hayatinin icine sictigi bir ulke oldugu icin gitme demiyorum. Hasa, ne haddime! Sundan gitme diyorum:
Sahane tekirdag rakim var, daha dun yunanin cakkalindan tarama, koz patlican, ajvar, tuzlu sardalya aldim. Hem ezine hem beyaz hem gorgonzola peynir sardirdim. meyhane pilavi da patlatirim, yaninda yunanin yogurdu, miss. Tam rakilik sarkilar da var. hemen, "Neden geldim Amerika'ya"yla girizgah eyleriz, Ahilleas Pulas ve Nick Sedefciyan abilerimizden. su gibi akitirken aslan sutunu ben biraz sana dert yanarim, "American women, get away from me" hesabi, sen bana cocuklari hangi okula yazdirdin onu bi anlatirsin, ilerleyen saatlerde birbirimize "gakkosum," "barackciim" diye hitap ederiz. Naapacan Torkiye'de? muhabbetim fena degildir, sikilmadan dinlerim derdini, ayarinda icerim her zaman. memleketten ne merak ediosan aklim yettigi ve dilim dondugunce anlatirim ben sana. Minneapolis dedigin 3 saat mesafe be DC'ye. yap bi guzellik kardesine.
Baskanima Onemli Not: Hanim ses ederse ben onu arar, rizasini alirim onceden. Ama gozunu seveyim o Joe Biden'a soyleme, onda bi hinlik, o beyazbeyaz gulusunde bi bayiklik, bi icten pazarlikcilik seziyorum. Bi de sigara boregi istersen gelirken yufka aliver. Haydin optum.

assassine de la police, nique la police

bu postun gelisi carsambadan belliydi. bak orda, yukarda kac gundur "la justice nique sa mere" yazio. ntvmsnbc'den gordugum "ABD'de 15 yasinda kiz, polis tarafindan dovuldu; ulke calkalandi" haberinden soora etrafa bi goz attim. Ulkenin calkalandigi falan yoktu! 15 yasinda bi insana polis tekme tokat girisip kafasini duvara falan carpinca, zannedio ki benim basinim amerika calkalandi. ne calkalanacak hic kimse duymadi burda bu haberi. kendine radikal diyenler, gansta rapci, ve punklar dahil "fuck tha police" diye ortada gezenlerin haberi bile olmadi.
Yilbasinda California Oakland'da 22 yasindaki Oscar Grant kafasina sikilan polis kursunu ile olduruldu. Olay tramvay duraginda vuku bulurken, polis milleti trene doldurup olayi kanlicanli izlettirdi ustelik. bu cinayetten soora Oakland'da kucuk capta olsa da isyan cikti; arabalar yakildi magazalar taslandi. Hangimiz duydu? Hicbirimiz...Alexis atina'da olduruldugunde ulke 2 haftalik isyan dalgasiyla karisti, burdaki radikal/anarko tayfa bloglar acti destek icin eylemler yapti. E ii de annem, senin ulkende milletin gozu onunde polis adamin beynini yere sacti, ustune millet ayaklandi, senin haberin olmadi! adama demezler mi bu ne lahana tursusu die?
Bu olaylar polis denen yavsak surusunun dunyanin her yerinde benzer fonksiyona sahip oldugunu bi kere daha gosterdi bize ama "polis kiz dovdu/oolan vurdu, ulke karisti" diye haber yapan turk basinina 2 cift sozum var: bir, burasi yeryuzunun en "cartoonish" ulkesi, ortaligin falan karistigi yok. iki, sen kendi ulkene baksana bi pust basin! Onder Babat taksimde gunduz vakti vuruldu, Engin Ceber iskencede olduruldu, faili mechuller, karakol camlarindan "kendini atanlar" cabasi. ulan bunlarin hepsi sistematik, munferit olaylar falan degil. hadi embedded basinsin tirsiyosun bu meseleleri ifsa etmekten. e o zaman hic olmadi polis tarafindan keyfen oldurulenleri dogru duzgun haber yapin, sizi sakli polis yalakalari!
Feci sinirleniorum, nevrim donuyo! dunyanin butun major medya kanallari ve kendilerine sol diyen uyusuklari bu kadar mi benzer birbirine mevzu polis vahseti oldugunda. hepsine burdan pesi sira NWA "fuck tha police," BodyCount "Cop Killer," ve Cut Killer ile NTM ortakligindan sahane "Nique La Police" gelsin.

Mar 7, 2009

Sverige über alles!


Isvec'i niye seviyorum? iste bunun icin...
bi de fotodaki nedenden dolayi. onu da siz dusunun=)
tamam bea dusunmeyin, ben soliim: isvecli kadin askerler "o iirenc kiyafetleri degil, kadin gibi kiyafetler giicez biz" deyu siktiri cekmisler genelkurmaya. gonul ister hic kimse asker olmasin ama olucaksa bole olsun die ultrasalak erkek demeciyle meseleyi uzatmadan kapatir; arkafonda, aazi kulaklarina varan sipsakci abiye bi dikiz atin derim.

evet, siz gonlumun milf'isiniz

Yaklasik bi hafta once pazar gunu, 1 Mart'ta, Minneapolis 26. cadde Bad Waitress 'de bir arkadasinizla ve arkadasiniza mi ya da size mi ait oldugunu anlayamadigim dunya tatlisi bebeginizle kahvalti eden kadin kisi... Umarim yeryuzunun sayili uyduruk dillerinden modern turkceyi anliyor ve blogu takip ediyor ya da olmadi turkce bilen bi arkadasiniz size bu satirlari okuyordur. gozlerinizle ayni renkteki mavi bluzunuz, siyah taytiniz ile kahverengi cizmelerinizin uyumu enfesti. gozlerinizin altindaki halkalar, ve yasinizi sahane belli eden yuz cizgileriniz canimizi yakti. keske her disi kahveden bi yudum alirken bi kasini sizin gibi kaldirabilse.
Akranlarindan zinhar haz etmeyen, yetiskin erkeklere gicik bir insan olarak size cocuklarla aramin cok ii oldugunu soylemek isterim. Eger ki o seker sey sizin cocugunuz ise butun gunumu onunla gecirmekten zevk duyacagimi belirtir, siz isteyken evi cekip cevirecegime yemin sad ederim. siz yeter ki benle pazarlari kahvalti edin; ne yiyecegimize siz karar verin bana sadece muzik kutusundan neler dinleyecegimizi birakin yeter. hah, olmaz mi? 
Inanin bu ugurda atmiicaim takla, yapmiicaim maymunluk, resimdeki arkadas dahil gures tutmayacagim boz ayi (lutfen sevimliligine kanmayin bu serefsizin), agiz burun dalmiicaim insan yoktur.
hurmetlerimle efenim, ilaveten lepiska saclarinizin hastasi oldugumu da belirtmeden gecemiicem. 

bilmeyenlere

haberiniz olsun diye soyluyorum: kucukken dedemle, okulda ogretmenimle, universitede solcularla +sagcilarla +islamcilarla +asistanlarla +hocalarla, calistigim yerde amirimle, doktora yaptigim yerde danismanimla, evine davet ettiginde bolum baskanimla, geberircesine birbirimizi severken kizarkadasimla, terkedildigimde kendimle, acilar icinde kivranirken en yakin arkadasimla, ameliyat masasinda yatarken doktorla, 5 dakka once tanistiklarimla, 27 yildir tanidiklarimla, beni ciddi+edepli+akli basinda sananlarla, 20 kusur yildir bilfiil dalga gectim! siz eger kendinizi bu dalgadan kurtaracaginizi zannediosaniz ya beni cok etkiliicek biseyiniz var ya da sarhojsunuz. hani bilmiosaniz diye soluorum, sizinle de dalgami gecerim, canlarim benim. 

Mar 6, 2009

Denim Demon, Satan Semen


Richard Dawkins geldi buraya, bizim bolumun davetlisi olarak. Hani su Gen Bencildir (Selfish Gene) ve Tanri Yanilgisi (The God Delusion) kitaplarinin yazari. Kitaplari iyi hos da bence sadece bildigi konuda (biyoloji) ahkam kesse ve tribune daha az oynasa tam super olur. kultur, siyaset ve toplum mevzu bahis olunca Sir Dawkins benim nazarimda resmen sinifta kalmistir! 
Dikkatli blog okuyucusu basliktan meselenin Dawkins olmadigini cakozlamistir diye dusunuyorum. "Dawkins gider biz burda baki kaliriz" edasiyla kapagi yakindaki bar Sally's e attik. Wisconsin-Minnesota basket maci oldugu icin icerdeki dangozlar kafa utuledi (bu kolej takim taraftarligina ayri bi gicigim onu da sonra anlatirim). Mactan sonra mekana akan kitle, halihazirda "haftaici bi bira yeter, gulum" yorgunlugundaki biz akademik salaklarin mekandan ucmasini tetikledi. S isimli 10 yillik doktora ogrenci "gencler ben sizi eve atarim, araba var" deyince otoparka yollandik, yanimiz da A da vardi bu esnada.
Ne mi oldu? Yolda S "isterseniz Buster's da durup birer bira daha cakalim" dedi. Hala gecenin bi yarisi fitness'a gidicem diye kendimi kandiran ben bile "bana uyar gakkosum" diye cark ediverdim. birer bira ile yetinmedik haliyle (Old Speckled Hen icildi cunku! sahane ingiliz ale). donup dolasan laf musikiye degdi. Konuya nerden gelindi hatirlamiyorum ama mesele Turbonegro ya varinca, A cigligi koparadi: "Aga naaptin sen! benim amerikada karsilastigim Turbonegro bilen ilk insansin!" Ikimiz de ayni anda "ASS COBRA!" nidasi esliginde birbirimize sarildik. Meger A guney afrikada kazida iken ekipte 3 norvecli varmis, bunlar her genc erkegin Turbonegro'ya gitmesi gereken yolu gostermisler A'ya. Hayal edin: 5-6 arkeolog, bi yandan kazip bi yandan "I got erection" diye hep bir aazdan bagira bagira muzige eslik ediyorlarmis.
Turnonegro dugmesi olan bir insan olarak ben, haleti ruhiyem ne olursa olsun biri bana "Turbonegro!" desin aninda neseye, ergenlige, her turlu sapkinliga donuveririm.
Bu esnada S "aga bana da anlatin noolur ya, olm bana cd cekin lan icinde Turbonegro olsun" deyu gozlerini nemlendirmekle mesguldu ve inanin bu sahne kendisinin 3 cocuk sahibi ve Vermont'lu olmasi ile alakali degil, bas, konturbas ve gitar sahibi supersahsiyet olmasi ile alakaliydi...ya da, belki de Old Speckled Hen sayisi 3u gectigi icindi, bilemiicem.
Hepimiz, zaten her erkegin icinde yuvalanmis olan Turbojugend (Turbonegro'nun fanlarindan menkul seker&seksi denizciler) canavarini uyandirip mekandan ayrilma moduna gecmistik ki, benim bir Turbojugend olduumu ogrenen A'nin "gel opucem" israrlari ile mekanda ilgiye mazhar olduk. Isin komik tarafi bu ilgililerin icinde A'nin kizkardesinin de olmasiydi! hem de gece boyunca yan masada oturuyormus ("Ulan siz amerikalilar ne bicim insansiniz" dedirten bu ve benzeri olaylar o kadar sik gelio ki basima). dialog da sole vuku buldu:
S:aaa A? naapiosun burda?
A: Ana, S?! bakin bu benim kizkardesim...bu M bu da S. Biz de icip Turbonegro'dan bahsedioduk
S:Turbonegro ne bea?
A:homo rocknroll, norvecten. Albumleri var ASS COBRA deyu...ehuehue
S:??!!
Disari ciktigimizda biz A ile "c'mon baby smack my ass c'mon" nakaratini tekrarlarken "just flesh" turkusunden, benim aklima gelen parlak fikre ne yazik ki grubun geri kalani conformist olduklari icin prim vermedi. Halbu ki, norvecli kokenleri ile ovunen dangalak minnesotalilarin evlerine diktikleri norvec bayraklarindan birini ne guzel calip ona sarilip soyleyecektik sarkiyi...
P.S.: denim daemon demisken, kot pantelon varken baska bi bisey niye giyer ki insanlar? belki de satan semen olmadiklari icin!!!

Mar 1, 2009

hayvanligin luzumu yok..! ama parti hayvanligina luzum cok


Genelde "yahu cagirdilar iste gitmezsem ayip olur" diye ayaklarinizi suruyerek gittiginiz yerlerde cok egleniliyor degil mi? oyle degil mi yoksa? o zaman "party animal" modundan ufaktan cikma vakti benim icin geldi de gecio demektir. Onumde cok ciddi bir fellowship basvurusu varken, eglenceden eglenceye savrulmayi birakmali ve sikici doktora ogrencisi hayatina geri donmeliyim (yannis anlasilma olmasin, doktora ogrenci hayati sikici, doktora degil. kendi adima konusuorum, bu ulke sartlarinda yoksulluk sinirinda yasasam da, temel ihtiyaclarimi karsilayip bolca zamanim olduguna ve merak ettigim seyleri okuyarak vakit gecirdigime gore bence doktora yapmak pek de kotu bisey olmasa gerek. kariyer mi? o isten anlamiyorum, yeminle!). Sanirim sikici akademik yasama donusu sahane bi kapanis partisi ile yaptim, yaptik.
Eski ev arkadasim M'nin evinde Toga (greko-romen carsaf giysi) partisine davetliyiz ev arkadaslari olarak. Hane arkadaslarim ziyadesi ile mulayim insanlar (biri avukat digeri eyalet meclisinde calisan sirinlik muskalari) ama icki ve parti yerinde durdugu gibi durmuyor iste. Hele isin icinde BeerPong ve Rockband 2 oynamak, halo-hop cevirmek gibi atraksiyonlar varsa...Beerpong resimdeki oyun. pingpong topu ile shot bira bardagi nisanlamaca sonra fondip. bi de bunun "bilgi yarismasi" biciminde olani ve takim halinde oynanani var ki, dun gece ben ve takimim zafer sarhojlugu icinde oyuna damgamizi vurduk. Tamam lan belki sira bana gelmeden birayi icip takimima vakit kazandirma gayeli hilelere basvurmus olabilirim ama oyunun hakemi bizim bolumde lisans ogrencisi S gibi ortaligi velveleye vermedim. Neymis sira bana gelmeden iciomusum, ben de bunu sinifta birakmakla tehdit ettim. O da "ii de sen benim TA (teaching assistant)im degilsin ki" diye ukalalik yapti. haliyle "cocugum kim senin TAin? yani kendisi benim arkadasimdir muhtemelen, F alman bi lafima bakar" karsiligini aldi. Olay tatliya baglandi, cunku biz kazandik!
Isin icinde rocknroll olan biseyle beni bi daa bi araya getirmiicekler zannimca. Rockband'e kendimi o kadar kaptirmisim ki, sarkiyi dizlerimin ustunde kayarak bitirdigimde millet "keep it cool, hey lookatchya" naralariyla etrafimda bitti. cunku o gazla parmaklarimi kanatana kadar calmisim! Parti sahibesi M, bi yandan soylenip bi yandan gitardan kan lekelerini silerken "altkata in ne billim beerpong oyna be adam" diye kovaladi zaatimi. Hohoho, alttakiler hola-hop cevirmeye baslamislar bile. zorla ellerinden aldim "olm walla bak bu benim memleketimin milli sporu" diyerek...netice mi? bi eliniz havada parmaginizla tavani gosterirken (elvis durusu=)) dusurmeden halo-hop cevirebileniniz varsa beri gelsin! Hatirlanacaksam boyle hatirlanayim ulan! israrlar uzerine tekrar tekrar, cemberi boyundan bele indirerek ustelik, cevirdim de cevirdim. "Salonda yapayim mi, bak herkes gorur hem" teklifim, M tarafindan "aman canim, lazim degil" diye geri cevrildi.
Mulayim ev arkadaslarimdan erkek olani elinde gitarla "can't stop belieeeviiinn" naralari atarak evde kostururken, disi olani da suruklenerek yataga goturuluyordu bu esnada. Cingozler bira bitince enerji icecegi+vodka karisimina donmeyi tercih etmisler. Sabaha karsi eve donme kararini verdik ama disi ev arkadasim J kayip! baska bi yatakta biri ile sarilmis uyurken bulduk kendilerini ama ikisinin de sizip birbirine oyuncak ayi muamelesi yapmaktan gayri bisey hedeflemedikleri acikti. Ben her zaman uyuyani uyandirmama politikasini benimsemis biri olarak J'yi orda birakip gitme taraftari iken, sagolsun ev arkadasim B, kizcagizin basinda adini ve soyadini avaz avaz bagirarak uyandirma gayreti icinde idi. E ise yaramadi haliyle! Biz J'yi ve arabasini parti sahibesi M'nin emin ellerine teslim edip, kendisine  J'ye sabah durumu izah etmesini tembihledikten sonra yuruyerek eve donduk. Minneapolis'in guzelligi olan eksibilmemkac derece havanin suratiniza carpip sarhosken sizi ayiltmasi gercegini bi kere daha tecrube etmis olduk boylece.
Manyifik bi kapanis partisi oldu, tek bi istisna ile. J sabah herkesten evvel uyanip tanimadigi bi erkege sarilarken buldugu icin kendini, feci panikleyip arabaya atladigi gibi acil'e gitmis "allaam yoksa istismar mi edildim?!" diye! neyse soora eve geldiinde bu gereksiz paranoyasini "ne kadar parti hayvani tipler olsak da arkadasimiz sorhosken, kendisinin huzuru ve guvenligini saglamak bizim icin esastir" hatirlatmasi ile giderdik. Nihayetinde uyku arkadasi D de tanigimiz duzgun bi insan. 
Onlar donmus profesyonel hayatlarina biz cikalim kerevetine...lakin sirf ikisini de sabah uyandiklarinda cigligi bassinlar diye ayni yataga yatiran pustlarin ben ve diger ev arkadasim B oldugu suphesi belirdi icimde. cunku bende de resimler kopuk, hatirlamiyorum. en iyisi sesimi cikarmayayim, bi de "hem gocmen hem de essek sakasi yapio" damgasi yemeyeyim dun gecenin ustune.