Jan 18, 2010

bureaucraphobia prevails

ben de bureaucraphobia var, uzulerek belirtiorum. O ahkam kesmelerim, askerle testis gecmelerim, polisten tiksinti duymalarim her hangi bir burokratik mekanizma karsisinda zerre calismadii gibi beni gozlerine kamyon fari tutulmus bi tavsan gibi yapiverir. Ole panikten kalakalirim. Aci ama gercek. hayatimdaki en buyuk korkumdur herhangi bir burokratik islemin icine suruklenmek. Nedeni de burokrasi denen hayvanin (makine demiorum bak) hemen her orneginde "akildisi" olmasidir. bir sonraki adimi hesaplanamaz, dahasi sen beklentilerini ne kadar karsilamaya calisirsan o kadar sicarsin. butun o ciddiyeti, teknik havalari bu akildisi isleyisini ortbas etmek icindir. bolesine bassiz, sekilsiz ve semalsiz bi hayvan ile nasil mucadele edilir ki? Isin ilginci dunyanin yuzde doksaninin Weber abimizi kicindan anlamis olmasidir. Kendisi "oh rasyonel burokrasi ne yahsi" dememis, aksine "la olm bu burokrasinin rasyonel ayaklarina yatmasi ne akildisi bea" die inim inim inlemistir! Kafka'nin abisidir resmen.
Is degistirme ile alakali ecnebinin tabiri ile bir kisim "kaat isi" ile yuzgoz olmak zorunda kaldim gecen hafta. Herseyin takvimin bir yil oncesinden belli olduu bi cografyada sozlesmem, sozlesme imzalama tarihinin son gununde ulastirildi bana! saatler kala belgelerimi "anakara guvenlik dairesi"ne yolladim ki illegal bi is yapmamis olayim. nefes kesildi hali ile.
cunku ha bire unutuorum ki burokrasi denen hayvan ile basetmenin tek yolu onun gibi davranmak: akildisi hareket, halk dili ile, isleri savsaklamak meramim.
herkese abd vizesi peynirekmek gibi daatilirken "seni bi 30gun incelicez bakalim ne ayaksin" cekip vizemi uzerinde yannis dogumgunu ile ulastirdilar bana. o tarih bu tarih uzerinde yannis bilgiler olan vize ile girip cikiorum bu ulkeye. kili kirk yaran "anakara guvenlik dairesi"nin umurunda bile diil, kimse "nooluor hemserim" demedi.
Ilk senemde 3 sinifa derse girmisim, bana ikinci senemde SPEAK testi alicaksin dediler. e bi sene girdim anlattim, bak degerlendirme formlarim elinde, kimseden bi sikayet yok, toelf denen zerzavatin testofspokienenglish kismindan puanimi almisim, e manyak misin be hayvan?! almadim testi. kaat ustunde ders anlatmaya "dilim donmuo" yani su an. ha bu testi alan arkadasa nooldu, bi sene surundu dil merkezinde. ben ise tam zamanli "teaching specialist" oldum.
ama iste hafiza-i beserin nisyan ile malul olma meselisi; bu taktigi her zaman unutup burokratik bisey karsima ciktiinda feci afalliorum. bu panik havasini daatmak sart...

4 comments:

Büyük Rakı said...

Paşam Büyük düşünür Melebe'nin bi sözü var ben onu şiar edindim kendime. "Olur gider kardeşim sıkma olur gider". sana da tavsiye ederim.

aysegul said...

mösyö,kolayi var;no bürokrasi..
no devlet..yes anarşizm!

but 'yasa' var..enayi değiliz ya..
stalinin ilk yılları for example :D

gp maksimov said...

aysegul suprizlerle dolusun!
sahane bi planim var, ince ince nakis gibi onu ormenin pesindeyim.

aysegul said...

thank you sir thank you..
kolay gelsin..:))