Jan 12, 2009

Guzel gunlerin sonu...belki de baslangici


Gocmen  olunca insan normal sartlar altinda yapmayacagi seyleri "banane lan ben gocmenim, pek ala da yaparim" oto-gaz sistemiyle yururluge koyabiliyor. Tatil icin sehirden gidecek bir arkadas kar temizliginde (snow-plowing) cekilmesin diye arabasini emanet etti 10 gunlugune. Normalde ilk direksiyon basina gectiimde pederden ilk nasihat "katiyen emanet araba kullanilmayacak" olmustu. TC'de iken de asla yapmadigim bir seydi.  E burda da ehliyet sinavina girip cakmis, bi de kustah tester'dan "1 hafta pratik" recetesi almisim; burda da baskasinin arabasini ustelik ehliyetsiz kullanmam di mi? "Sen oyle san Kamil!" Gocmen hormanlari hemen devreye girdi: "ben biraz arabayla dolasayim!" kendimle de soyle dialoglar icindeyim bir yandan tabi: "Polis yakalarsa?" "yemisim polisi, bilmiodum" der, yanimda tasidigim '1 hafta pratik' tasdiknamesini yutturmaya calisirim." 
"Sunlar katiyen yapilacak: 1) Aynen Fargo'da Carl'in Geaer'e downtown'a (yahu amerikanca'da sehir merkezi demek iste) yaklasirken sordugu gibi 'have you been to minneapolis?,' 'this is IDS Tower, second highest building in the midwest after Sears tower in Chicago" geyigi cekilecek; 2) Sirf trip olsun diye Fargo'nun fon muzigi mirildanip gece nispeten daha karli arasokaklarda turlanacak. 3) millete 'suraya gidelim, buraya akalim...dert etmeyin yaf bende araba var,' geyigi cekilecek, soora 'a araba mi aldin, a ehliyet mi aldin?' tepkilerine 'yok yea arkadasin, hem ehliyetim de yok daha' diye artizlik yapilacak.
Tabi hesaba katilmayan sey, akilan mekana arabayla gelindiginin unutulmasi, bunyenin ickiye verilmesi ve nihayetinde Fargo tribinden degil polise yakalanma korkusu ile arasokaklardan usulcacik eve kacmak oldu. Neyse "gocmensen bunlari yapacaksin!" listesinden bi kalem daha eksilmis oldu, guzel oldu.
Ama bu guzel gunlerin sonu geldi...ehliyet sinavini gectim, artik her araba kullandigim an bu zevkten mahrum kalmam demek. "Yoksa amerikan konformizmine yelken mi aciyorsun!?" diye soranlara cevabim, "Sen oyle san Kamil!" olur.
Bir arkadasim okula yakin, sehrin belki de en civilcivil, en kipirkipir ekseriyetle somalili gocmenlerden mutesekkil mahallesine tasiniyor. Anahtarlari almaya, evi kontrol etmeye mahalleye gittik. sokaga acilan apartman kapisi, arti1, izbe kimsenin bilmedigi bodrum kat ishanininda (amerikada ishani diyorum, hey!) somali cay ocagindan cay, arti2, komsu dairenin kapisi onunde duran bi suru ayakkabinin getirdigi huzur, arti 3, (ole demeyin, standart amerikan dublexinde kalinca her kapidan eli baltali adam girebilir paranoyasina sarmaniz icten bile degil, tam tersine bu gocmen mahallesindeki dairenin komsularla ic-disli olma fikri bile insana guven pompaliyor), futbol maclarinin gosterildigi Nomad bara 5 adim olmasi, ders arasinda arkadasin camina tas firlatip "Jerome, la olm gelsene asagi 2tek atalim" deme firsati, etti mi sana arti 4!
Ev icin, Savers diye ikinci (belki yirmi ikinci) el  her nevi esyanin satildigi markette yeni daire icin masa aradik, bulamadik ama bu kadar cok kullanilmis sey arasinda insan huzunle karisik bi neseye savruluyor hakikaten (masumiyet muzesi deyu bu mu len acaba?). Soylemeye gerek yok sinifdaslarimiz da ciddi anlamda bu marketten alisveris ediyor. Sirf insanlarin siradan ama icinde tarih barindan bunca seyle sahane ve basit temaslarini saatlerce izlemek dahasi bu gosterinin/tuketimin parcasi olmak icin sozlesip, ayrildik Savers'tan. Belki de guzel gunlerin baslangici bu? Sen oyle san Kamil!
Not: Soylemeye gerek var mi bilmem, Jerome ismi tabi ki uydurma, geri  kalan hersey gercek. "Sen oyle san Kamil" icin bkz Gemide by Serdar Akar, 1998. Sol ust resimdeki abimiz burali cocuklar Ethan ve Joel Coen'in Fargo'sundan Gaear rolu ile taniyip sevdigimiz Peter Stormare.

3 comments:

Büyük Rakı said...

Yahu sen bırak nomad barı gel bize rakıyı absolut mandarinle sulandırıp içelim yine, Fargo yerine de Fatih Akın filmleri seyrederiz.

gp maksimov said...

Yapicaz bunlari merak etme sen! Hatta bastan sona bi fatih akin serisi yapsak cok mu yipraniriz merak icindeyim. Son filmini izlemedim daha hem...

ezgi said...

Sears Tower da bulunmus bir sahis olarak hava atmak istedim burda. Hoho.
http://www.flickr.com/photos/ezgimo/3165230252/