Dec 12, 2009

brotherly love


Philadelphia sehrinin nice adindan biri, city of brotherly love. digerleri liberty city, indepedence zart zurt. neden? burasi amerikanin ilk baskenti, bagimsizligin ilan edildii, baskenti new yorka kaptirmamak icin ayak oyunun kralinin cekildii yer. e bi de demokrasi ve ozgurluk topu topu 13 "abinin" isi olduu icin "brotherly love" demek de mumkun. kadinlara, kolelere oy hakki yok o dakka. onlar TC ile olucak dunyada ilk kez (ohem). zaten
ilk bagimsizlik savasini da biz yapip mazlum milletlere ders vermedik mi? amerikan bagimizlik savasi neymis, peh.
Sehirler iidir, hele amerikada cidden iidir. kalabalik, irklarin ve siniflarin karismisligi, biraradaligi. Philly (kisaltmasi) ise cidden guzel bi sehir: italyan (Rocky Balboa burali lan iste) ve cin mahalleri ile tam amerikan, "bi git be birader" die azarlayan yasli calisanlari, cana yakin evsizleri ile beni kalbimden vurdu. tabi sadece turist salaklara hazirlanmis kisminda turlamak zorunda kalsam da, arasokaklari ve pazarlari da ele aldim ufaktan ama ghettoya acilma firsatim olmadi.
Philly bagimsizligi, bagimsizlik ilan edildiinde calinan ve fakat nasi catladii hala bilinmeyen cani ve peynirli+ etli sandwich'i cheesesteak ile meshur. 3.su olu hayvan
yemediim icin beni enterese etmio ama Reading sehrine giden seferlerin garindan bozma Reading Terminal Market icinde herseyin taze satildii ve oracikta pisirildi bi yerde bu sandwich'in yapilisini izlemek bile zevkli. Ozet ile izmir sadwich ile benzer ama meta fetishisminin tavan yaptii ulke ABD'de insanlarin kancadan asili etlerin hazirlanmasini izlemeleri ve paketsiz tuketmeleri bana tebessum sebebidir. bladerunner'daki gibi bi pazar yeri hayal edin kabaca.
Italyanlar, kisa esmer amerikalilar... yasadigim eyalet alman/iskandinav kokenli ve ekseriyetle uzun/sarisin hep guleryuzlu olup insanin canini sikmayi becerebilen insanlarin memleketi. Philly ise kisa, esmer, kalin "kacinkurrasi cakal" italyan asillilarin. arizalarin, sokakta ters bakip, "gel abicim gel" diip italyan ayagina yatip bi panini bi cappuccino'dan 20kaat toslayan 3 kaatcilarin memleketi. e o zaman nie sevdin birader diiceksin? guler yuzlu olup yuzune "olur" ama arkandan kufur edenlerden ziyade "yuru kardesim yuru" dien daa samimidir de ondan. ikincisi
siyaseten yanlis ve kentlidir, ilki "size kentte tasra samimiyetini ve aile degerlerini sunuorum" dien siyaseten dogrucu ve ortabatilidir. koylu demedim cunku diil.
minneapolis kirsalin kenardinda sehir olarak ayakta kalma mucadelesi verio. ama bu kirsal koylu diil. yoksa yok olmasina sayili zaman kalmis koylu gercegine garezim yok, bilakis cinde buyuk sehirlere sokulmayan koyluler o komunist partilileri cigcig yese ben burda alkislarim. Ama kirin sarmaladii bi kente, kirsal-kapitalist uc kaatciliklari ile akan ortabatili beyazlari gorunce o eyalet spor takimlari logolu sweatshirtlerini ustlerinden yirtip almamak icin kendimi zor tutarim.
Philly'nin siddeti kentli, tarihi ve ciplak. yumruk atarsa ole karsilik verirsin. Minneapolis'in ki kentli olmaya calisan ve bunu siyaseten dogruculuk ile mumkun sanan, guncel ve dolayli. buna ben nasi karsilik verilir bilemiorum. Yuzune her daim gulen adama yumruk atamazsin. belki bunun icin bu kentte bu kadar cok tiyatro, kutuphane ve anarko-punk var.

8 comments:

kadin said...

aynı lanet durum ingilterede de vardı. muasır medeniyet seviyesine böyle erişiliyor herhalde. üçkağıdın kitabını yazdın mı medenisin.

said...

olanca antik yununca bilgisizliğim ve tarzanca çapındaki italyancamla ben hep Phia'lı Phila olarak sevdim philadelphia'yı:)

Steril ama huzurlu Boston'u da bu case studye sokunca sonuçlar karışıyo yalnız biraz. birinci (yüzüneevetşahanediyiparkandanbeyninevermecilik, gecepartidesarhoşolupensamimiarkadaşınmışgibi davranıpsonrasabahyanındanhowyudoindiye geçmecilik) ve ikinci (dramasız samimiyet) tepkiyle bunların siyaseten pozisyonları daha karışık burada. Galiba taşradan kente geçerken bi şeyler kaynamış ve insanların çoğunda iki mentalitede elele finale koşmuş. falan filan hophop. (çok ciddi oldu, içim elvermedi. zevzeklik ve ciddiyetsizlik benim karakterimdir. GG)

gp maksimov said...

@gu, steril bi yerin huzurlu olmasi mumkun diildir zannimca.

bi boston gezmesi olacak zaten. o zaman bildiririm fikrimi.

@kadin, kentin uc kaadi daa samimi gelio bana. igrenc ama samimi. bunu Istanbul ve baska bir anadolu kentini kiyasla da gorebilirsin. Avrupaya ya da ABD'ye has bi durum diil bence.

beni ciddi biri haline getiriosunuz, yapmayin!

said...

zaten şairin bu dizesinde anlatmak istediği de o gp maksimov kardeşim. iki durumun karmaşası ancak steril bir huzur getiriyor. steril huzur da huzur değil.

neyse efenim. kışın gelmemenizi öneririm. soğuk şerefsiz. mayıs gözel. haziranda parçalı bulutlu ve sağanak yağışlı. temmuzda da üstünze afiyet aynen öyle. ağustos da pek sıcak. eylül ve ya mayıs öneririm sonuç olarank.

gp maksimov said...

@gu, ben o noktayi kacirmisim -- cok parantez var ondan!

aga biz minnesota cocuuyuh, -20de bisiklete piner, donmus golden paluh tutarih. o boston soguklarinda fanilaynan gezerih icabinda.

said...

iyi iyi demek ki çok sevgili parantezlerim iyi amaçlara hizmet ediyor.

Fanilaynan gez de okyanus kenarına giderken "gocuğunu" giy de git. Kesiyo adamı rüzgar. Kara iklimi çocuğuysan, bozar.

Büyük Rakı said...

yorumumu burda yüzyüze bi ortamda bildireceğim sana ama başka bir serzenişte bulunmadan geçemeyeceğim at şu macbooku da türkçe klavyeli bi meret yollayalım sana ya da sen postları yayınlamadan önce bana gönder ben türkçeleştireyim.
sabah sersemliğiyle can niye çatlar diye on dakka düşündüm soora da neden bu kadar malım die bi on dakka daha düşündüm mesaimden yirmi dakka gitti kendimi devlete karşı borçlu hissetmeme sebep oldun.

gp maksimov said...

@buyuk raki, chatlar'i duzgun okuosun da chan'i mi duzgun okuamiosun?

turkce karakter? mumkun diil bebisim! memnun diilsen gidisattan sen yankeeland'e yerlesiceksin.