Dec 30, 2008

Anarchy in the US christmas dinner

Grindcore davulcusu bi arkadasim var (yahu hala "grindcore neydi" die soruo musunuz?!), turnedeyken sevdigimiz saydigimiz abdli anarsist grup olan Phobia elemanlariyla hos bes etmis. Artik nerden kapti ise nemi " yok aga amerikalidan anarsist olmaz" diye yakiniverdi idi.
En son "aman bu gocmen yalniz kalmasin" kaygilari ile yapilan davetleri elimin tersi ile bi kenara itip, bolumden arkadasimin (arkadas diorum bak, minnesota yerlisi...yerli derken beyaz. iyi minnesotalilar tadindan yenmeyecek insanlar gercekten) kizkardesinin evindeki yemege istirak etmeye karar verdigimi soylemistim. Sebep? bir elemani seviyorum, iki kiz kardes ve manitasi kentimizin guzide kooperatifi Seward'da calisiyorlar (eskiden turkiye'de de vardi bunlardan, ordan alisveris yapardik biz. ben kuzenime birak kooperatifi, televizyonlarin kumandasi yoktu desem adam ona bile zor inanir...). ne demek bu? sahane home-grown yemek, nitelikli sohbet falan. Hakkatten de ole cikti. sayet dakka bir gol bir mutfakta anne (anne de orda evet) tarafindan sorguya alindigim esnada kibarlik olsun die "bu da benim ilk noelim, allah tamamina erdirsin insallah" minvalinden biseyler yumurtladim. Anne "neden musluman oldugun icin mi kutlamadin daa once" die sorunca "ne alakasi var, teyze, musluman diilim ki" dedim haliyle:
--e, hiristiyan?
--yok o da diil?
--no faith, at all?
--no faith, faith no more! (virgulden sonrasini soylemedim ama soylesem sahane olurdu)
biraz gec oldu tabi noel sofrasindaki patavasatsizlik yaptigimi idrak etmem. o anda, buz dolabinin kapagindaki Che magneti ile bakisip manita Tim le gulumsedik. 
Peki amerikalilardan anarsist olur mu olmaz mi? Tarih ole soylemiyor tabi ki: Hay Market, Sacco ve Vanzetti, Goldman ve Berkman varken bole laf edeni boston'da taslarlar. Ama simdi sol acik mahalle'de ev, iyi universitelerden diplomalar varken kooperatifte calismak, yerel ureticileri desteklemek, saglikli gidayi uygun fiyata satan aracida sendikali calismak gibi ayakta alkislanacak bir idealizm var ortada. Ama o noel sofrasi hazirlanirken, "a o da organik diil ki kuzum," gibi bi laf mutfakta cinladi ya, benim icim ciz etti...yani mesele donup dolasip tuketim kaliplari ile kimin ne olduguna kitlenirse, Seward'da oturmak, efendim Kooperatifte calismak bi anda anlamini yitiriyor. Ben orda alternatif kultur kokusu alirim hemen, ki topuklayip kacmama sebep olur.  zannimca amerika'da anti-merkezci, ucundan anarsik her hareketin her daim alt-kultur/alternatif tuketim olma tehlikesi var. cunku ne kadar reddiye icerse de beslendigi cografya belli.
Lakin beni tek tek kucaklayarak evime yolcu ettiniz ya my fellow minnesotans, o da yeter. amerikan alicenapligi bana simdilik umut isigi verio sanirim. 

1 comment:

ezgi said...

Cok sofistike yaziyorsun adamim. Ay layk, may firend.