Mar 22, 2009

no that's not my name!

degil annem, adim o dolgun dudaklarini birbirine degdirmeden telafuz ettigin sekilde okunmuyor! ecnebi memlekette yasayinca adinin maymuna cevrilerek telafuz edilmesi kacinilmaz bisey. Umursadigim bisey mi? hayir, ben de sizin w'leri duzgun telefuz edemedigim zamanlarda, sizden norvecli misin/alman misin/slav misin/ neboksun? sorularini duyunca sinirlenmek ne kelime kikirdiyordum. Ama siyaseten dogrucu "adini dogru telafuz edememekten korkuyorum, onun icin sana daniel dieim mi?" minvalinden neo-irkci kaytarmaciliklara hiddetleniyorum!
Mesela anarko-punk kardeslerin islettii mekanlarda adimi noktasina, virgulune kadar dogru telafuz ediyorlar, onlari zaten seviyorum. Ama, urban-hip mekanlarda sirada adini yazdirdiginda adini dooru okuyamamayi "aww, sorry, I hope I've pronounced your name correct"  die....ya bana siritmayin! ne var bunda cok mu onemli, bi kiytirik gocmen ismini dooru telafuz etmek? hele o bakislardaki "bak ben senin orijinal amerikali olmamanin bende yarattigi garipligi, adini dogru telafuz etmeye calisiyormus da basaramiyormus  ayagina yatarak ortbas etmeye calisiyorum" bakisi...iyyy...
velhasil kelam, uzun sure bir nickname bulma cabasiyla kastim. ne kadar zormus insanin kendine isim secmesi be yahu. Bob, "what about bob" filminden? olmaz, ev arkadasimin adi bobby. killandirmak icin muhammed, kiskandirmak icin jesus? yok allahsiz durustan odun olur (peh!). Uri! super rus ismi, hastasiyim, bi ihtimal...peki iskoc aksani ila Gerard (jerird die oku, jeraaard die deil) ya da kisasi jerry...mmm belki. Iskoc ismi almam konusunda israr eden bir kisim disi Allister olsun dio ama ona da ben isinamadim. Kisaltmasi Ali, hem cift menseili (alevi iseniz catalli, yani zulfikar die okuyun)? belki...bilemiorum. Netcede noktayi hani su yasli ve ariza, eski-kasa, irkci beyazlar  var ya, hani kizilmiicak kadar sevimli, hah onlara benzeyen biyikli kayak egitmenim koydu:
E: Adin ne?
M:Maskimov...
E: Nasil? hecele bakiim..
M:E-B-E-N-I-N-A-M-I [oldu mu bitanem?!]
E:Ben onu telafuz edemem arkadasim, sana bundan gayri MARK diicem!
M: Mark mi? eee olur, bilmem ki [ben de sana pawel mi desem pust? -- adi paul]
yapisti kaldi bu ad ustume. hayir isin kotu tarafi "Mark, la olm MAAARK, okeye oturcaz gelsene olm" die seslendiklerinde kimseyi iplememem. Alismadik gotte durmayan don hesabi. Mark ne ulan?
Ama az evvel bir daa Trainspotting'i izledim milyonuncu kere (uydu alicisina kaydettim cevirip cevirip izliorum), evet bildiin "Mark Renton" adi hic duymamisim gibi cinladi kulaklarimda. ve evet, iskoc o...
Merak etmeyin, milletin beni Mark diye caarmasina izin vermem. ama sunu anladim, kendi kendine isim koyamazsin, yapamazsin bunu...birileri koyar, cizer senin cerceveni ve dahi facani. yesen de yemesen de bole.
siz su linki oksayin, ben uzerime hafif biseyler alip gelicem...hi-hi ic giciklayici... 

5 comments:

Büyük Rakı said...

1- bu video benim memleketimde gösterilemezmiş! Ne koydun olm oraya..
2- Ben sevdiydim Maksimovu. son kararını bildirirsin artık. Ya da ben Maksimov demeye devam edeyim. nasılsa orda değilim herhangi bir karışıklığa sebep olmam. Öpüyorum.

Büyük Rakı said...

ktunnel tamam tamam kızma.

gp maksimov said...

kimse bana mark demior artik, demiicek de! bilmem hatirlatmama gerek var mi?

madafaka said...

dilara koydum adını. melis de olabilir.

gp maksimov said...

cisel olsun bari...kalmadi onlardan hiz piyasada.